top of page

Op 10 september 2009 vond er een afrondingsfeestje plaats in de 3-b bibliotheek in Bergschenhoek.
Het Gemeentearchief Rotterdam vierde de voltooiing van de Digitale Stamboom van de gemeente Lansingerland samen met de Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs, Oudheidkundige Vereniging en Museum Bleiswijk en Historische Vereniging den Berchsen hoeck in Bergschenhoek.   


In 2004 startten vijftien vrijwilligers uit de dorpen met het invoeren van persoonsgegevens uit de Burgerlijke Stand en de Doop, Trouw- en Begraafregisters in het kader van de Regionaal Historische Samenwerking. Vanaf deze dag kunnen digitale bezoekers meer informatie dan ooit vinden over hun voorouders uit Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk.

De vrijwilligers hebben alle openbare historische persoonsgegevens (bevolkingsadministratie) ingevoerd in de Digitale Stamboom op de website van het Gemeentearchief Rotterdam.

 
De inleiding werd verzorgd door onze voorzitter Dick Den Bakker. Hij vertelde over de lokale gemeenschap die voortkomt uit traditie en geschiedenis en hoe mensen op zoek gaan naar hun voorouders en zich afvragen hoe het hen is vergaan.
Vervolgens kwam een spreker van het gemeentearchief aan het woord. Zij vertelde, dat er jaarlijks 7000 bezoekers het digitale gemeentearchief bezoeken. We kregen een rondleiding in de digitale stamboom.


Daarna was het tijd voor de officiële openingshandeling door wethouder Werner ten Kate, die de laatste akte invoerde door één druk op de knop van de laptop. Wethouder ten Kate (verantwoordelijk voor de archieven van de gemeente Lansingerland) bleek zelf een niet onverdienstelijk amateur-genealoog te zijn, die zelf regelmatig onderzoek doet in digitale archieven.

Hij gaf het belang aan van het op afstand kunnen doorzoeken van archieven.
Met dank van de wethouder kregen de aanwezige vrijwilligers een symbolisch presentje voor al het werk door hen verricht. 


Gerrit van der Knaap en Fried Füss, twee gebruikers van de Digitale Stamboom, gaven vervolgens een toelichting over hoe zij de Digitale Stamboom gebruiken voor hun lokale onderzoek. Gerrit van der Knaap vertelde over zijn onderzoek naar Bleiswijkse familierelaties. Veel Bleiswijkers hebben dezelfde achternaam maar komen toch uit verschillende families. Fried Füss zocht voor zijn boek over de rooms-katholieke kerk te Bergschenhoek de naaste familieleden van plaatselijke religieuzen.

Hierna was het tijd om de avond feestelijk af te sluiten met een hapje en een drankje.

Dick den Bakker

Werner ten Kate

Gerrit van der Knaap

Fried Füss

Voltooiing digitale stamboom

bottom of page