Bergschenhoek, Nadat Bas Metselaar op 31 oktober 2012 ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de Historische Vereniging “den Berchsen hoeck” de gemeentelijke erepenning van de gemeente Lansingerland had ontvangen, is hij nu tot lid in de orde van Oranje-Nassau benoemd. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, de huidige woonplaats van Bas Metselaar, speldde de bijbehorende versierselen op. 

 

Sinds tientallen jaren is de heer Bastiaan (Bas) Metselaar, geboren te Bergschenhoek op 21 december 1926, kroniekschrijver van zijn geboortedorp Bergschenhoek. Ver voor de oprichting van de Historische Vereniging "den Berchsen hoeck" (op 29-10-1992) was de heer Metselaar al sterk geïnteresseerd in geschiedenis. Zijn beroep van kruidenier, de wekelijkse gang langs en de onvermijdbare gesprekken met zijn klanten zullen ongetwijfeld aan die meer dan gemiddelde belangstelling bijgedragen hebben. Een lange reeks van publicaties is het gevolg geweest. 

De heer Metselaar is vanaf het begin van de vereniging een zeer actieve en uiterst vruchtbare schrijver geweest. Zijn prettige schrijfstijl, zijn beheersing van het Nederlands, zijn vorsende geest en zijn enthousiasme hebben steeds garant gestaan voor een grote schare lezers. Mede dankzij hem is het aantal leden gekomen op ruim 350, waardoor de Historische Vereniging "den Berchsen hoeck" een van de grootste verenigingen in Bergschenhoek is. Onlangs was hij nog te vinden in de bibliotheek Oostland te Berkel en Rodenrijs om werk te signeren. Alle werk en inspanning heeft hij als vrijwilliger gedaan. Hiervoor heeft hij geen enkele beloning ontvangen.

 

Naast zijn activiteiten als amateurhistoricus en actieve vrijwilliger in de Historische Vereniging “ den Berchsen hoeck”, is de heer Metselaar gedurende vele jaren kerkenraadslid geweest van de Hervormde Gemeente te Bergschenhoek, onder meer als diaken en ouderling.

Nadat vast kwam te staan dat hij geen opvolger in de kruidenierszaak (inmiddels supermarkt) had, besloot hij die te verkopen. Sindsdien woont hij in Hillegersberg, de Rotterdamse wijk, waarmee Bergschenhoek tot 1811 een gemeente (een ambacht) vormde. Daar is hij inmiddels een zeer gewaardeerd vrijwilliger in de Salvatorkerk.

Van de diverse publicaties van Bas Metselaar noemen we de “Wandelingen door Bergschenhoek en langs de Rotte” en zijn bijdragen in “Het Grote Kruinboek”. Beide boeken zijn verkrijgbaar bij Verfwinkel Bakker in Bergschenhoek.

Bas Metselaar lid in de orde van Oranje Nassau